lauantai 26. maaliskuuta 2016

Ristin tie virtuaalimaailmoissa

Virtuaaliset pelimaailmat, kuten Second Life ja Minecraft joissa käyttäjät voivat vapaasti luoda omia ympäristöjään, ovat mahdollistaneet myös pääsiäisperinteiden virtuaalitoisinnon. RL -maailmassa yhä suositummat pääsiäisnäytelmät ja vaellukset voidaan kokea pelihahmojen välityksellä samalla tavoin kuin fyysisessa maailmassakin.

Kirkkosaari


Second Lifen Kirkkosaarella on jo useita vuosia ollut aktiivipelaajien voimin tehty pääsiäisvaellus, jossa on pelihahmojen välityksellä kuljettu muistellen Jeesuksen viimeisiä vaiheita.  Second Life on peliympäristönä jo hieman vanha ja käyttöliittymä siinä on ollut aina hieman sekava. Siellä kuitenkin melko helppoa muokata ympäristöjä mieleisekseen, myös yhdessä muiden pelaajien kanssa. Kaikkea ei tarvitse myöskään tehdä aivan alusta alkaen itse, vaan Second Lifen objektimarketista löytyy käyttökelpoisia tavaroita myös tämäntyyppiseen roolipelaamiseen.

Vaellus voidaan periaatteessa toteuttaa hyvin monin eri tavoin. Jos pelaajia on mukana useita ja he haluavat osallistua myös itse näyttelemään, voidaan roolit jakaa eri hahmojen kesken. Yksi voi näytellä Jeesusta, toinen opetuslasta jne.  Second Life mahdollistaa sekä tekstin että äänen välittämisen muille pelaajille, jolloin vaelluksen tekstejä voidaan seurata sekä chatin että kaiuttimien välityksellä.

Visuaalisesti Second Life on kehittynyt taitamaan uusimpia varjostustemppuja jolloin riittävän tehokkaalla näytönohjaimella saadaan jo mukavan näköistä tunnelmaa. Auringon laskiessa ympäristö ja hahmot luovat hyvin todentuntuisen vaikutelman. Tulevaisuudessa tälläisen ympäristön kokeminen monipuolistuu virtuaalilasien avulla jolloin pelaaja pääsee hyvin sisälle pelimaailmaan. Todennäköisesti muutamien vuosien kulttua virtuaalinen via crucis koetaan yhä monipuolisemmin uuden kehittyvän tekniikan avulla.

Kirkkosaarelle pääset hankkimalla Second Live-ohjelman ja luomalla sinne itsellesi ilmaisen käyttäjäprofiilin. Sen jälkeen pääset saarelle esim tästä linkistä: http://slurl.com/secondlife/Kirkkosaari/191/86/24/?title=Kirkkosaari


Fisucraft


Pääsiäisnäytelmän tekeminen on mahdollista myös Minecraftissa. Lastenkirkon Fisucraft-serverissä on jo toista kertaa toteutettu pääsiäisvaellus, johon pelaajat ovat voineet osallistua ja kokea virtuaalisen Jerusalemin kaduilla pääsiäisvaelluksen tunnelmaa. Minecraftissa ympäristöjen luominen on suoraviivaisempaa ja palikkamaiseman tekeminen ei vaadi hirvittävän paljoa aikaa. Myös pelimaailmassa kulkeminen on pelaajan kannalta helpompaa jos sitä verrataan Second Lifeen. Minecraftissa tarinan kertominen rajoittuu chattiin. Serverin maailmaan pystyy lataamaan myös äänitiedostoja, joita levysoittimen avulla tarinan kertoja voi soittaa, jolloin pelaajien on mahdollista kuunnella kertomus myös osittain äänitettynä. Minecraftissa voi pelaaja ladata erilaisia skinejä omalle hahmolleen, jolloin vaellus voidaan myös käydä läpi näytellysti. 


Lisätietoja Fisucraftista löydät osoitteesta www.fisucraft.net
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti